Starten met een Magento 2 webshop

Volg je Kennemerweb al op Facebook ?

Starten met een Magento 2 webshop

Magento 2 is alweer een tijdje uit, dus een goed moment om onze ervaringen te delen. Het installeren vanuit het gemiddelde DirectAdmin-panel loopt soepel en is heel eenvoudig. Vergelijkbaar met het opzetten van een WordPress-installatie. We hadden goede hoop dat Magento 2 eenvoudiger zou werken dan Magento 1, maar dat valt op onderdelen nogal tegen. Iemand met weinig technische ervaring zal bij het starten met Magento 2 tegen een aantal punten aanlopen, bijvoorbeeld:

  1. Het kiezen van een betrouwbare hostingpartij
  2. Het instellen van de cronjobs
  3. Het installeren van een extern thema
  4. Het uitbreiden van de installatie met extensies

Toch is en blijft Magento het beste platform voor een eigen webshop in onze opinie, al zijn er wel een aantal goede alternatieven. Belangrijk bij het starten met Magento is dat je een goede inschatting maakt van je kennis en vaardigheden. Als die op onderdelen tekort schieten, schakel dan een expert in. Voor de duidelijkheid, KennemerWeb is geen Magento-expert, maar we kunnen je uiteraard wel bij het proces helpen en sommige opdrachten ook zelf uitvoeren. Bijvoorbeeld het selecteren van het juiste thema voor jouw webshop.

1. Het kiezen van een betrouwbare hostingpartij voor Magento 2

Een betrouwbare hostingprovider neemt je enorm veel werk uit handen, voor een relatief laag maandbedrag. Als je toch voor een prijsvechter kiest dan loop je het risico dat de shop er bij een DDoS- aanval uit ligt, of dat er opeens kwaadaardige software op de server blijkt te staan. Onderschat dit risico niet! Mocht je het willen weten: KennemerWeb is een zeer tevreden klant van IXL Hosting, dat fantastische service levert. Zorg sowieso dat je altijd voor complexe gebruikersnamen en wachtwoorden kiest, wachtwoorden die je ook nog eens regelmatig wijzigt.

2. Het instellen van de cronjobs voor Magento 2

Een cronjob is kort gezegd een commando dat op een vaste tijd een bepaalde taak uitvoert, zoals het opnieuw indexeren van de pagina’s in Magento. In de meeste gevallen zal het instellen van de volgende cronjobs voldoende zijn om Magento 2 goed te laten werken.

*/1 * * * * /usr/local/bin/php -f /home/gebruikersnaam/domains/website.nl/private_html/bin/magento setup:cron:run
*/1 * * * * /usr/local/bin/php -f /home/gebruikersnaam/domains/website.nl/private_html/update/cron.php
*/1 * * * * /usr/local/bin/php -f /home/gebruikersnaam/domains/website.nl/private_html/bin/magento cron:run

Hoe dat precies moet lees je in deze handleiding.

3. Het installeren van een extern thema voor Magento 2

Op sites als themeforest.net kun je zelf eens kijken wat je aanspreekt. Grofweg zijn de thema’s die het meest verkocht worden technisch ook het beste, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Daarnaast zijn sommige goed verkopende thema’s technisch wel op orde, maar zien ze er wat gedateerd uit. De meeste thema’s die nu populair zijn werken goed op smartphones en tablets (responsive design), bieden verschillende lay-outs en indelingen en hebben een uitgebreid admin-panel waar je zelf bijvoorbeeld de kleuren kunt aanpassen.

4. Het uitbreiden van Magento 2 met extensies

De meeste extensies worden aangeboden op de Magento Marketplace. Je kunt daar onder andere zien hoe de extensie wordt beoordeeld door Magento zelf en door de gebruikers. Ook worden er meestal ‘veel gestelde vragen’ beantwoord en vind je er een handleiding voor het gebruik van de extensie. Laat je niet teveel verblinden door de flitsende presentatie van de extensies, maar kijk ook goed naar het bedrijf dat er achter zit. Niet iedere ontwikkelaar in Vietnam zal snel op je e-mail reageren als je tegen problemen bij het installeren aanloopt. Of erger nog, als er cruciale fouten in de extensie blijken te zitten. KennemerWeb heeft helaas moeten concluderen dat veel extensies de basis niet goed op orde hebben, technisch en qua service.

In zijn algemeenheid geldt: hoe minder extensies, hoe beter, zeker als ze diep ingrijpen in de installatie. Denk goed na over welke extensies je echt nodig hebt, want het maandelijks of zelfs wekelijks updaten kost veel tijd en je loopt bij iedere update het risico dat de shop eruit ligt. Laat eventueel de code van de extensie door een expert beoordelen voor de installatie. Een aantal extensies die je misschien wilt gebruiken worden nog niet op de Marketplace aangeboden, maar bijvoorbeeld op GitHub. Mollie, een bekende payment provider, kiest er bijvoorbeeld voor om haar meest recente versie op GitHub te zetten. KennemerWeb kiest meestal voor de Marketplace-versie omdat het updaten daarvan een stuk eenvoudiger is. Maar kijk wel goed naar de verschillen als je niet de meest recente versie installeert, zeker als het om veiligheidsupdates gaat.

In een volgende blog gaan we nader in op de verschillende instellingen van Magento en het importeren van producten. En graag horen we op Facebook meer over jouw ervaringen met Magento 2! En als je vragen hebt, of als deze post abacadabra voor je was, neem dan even contact op, we helpen je graag verder.

Reageer op Facebook